De bedoeling van korfbal is dat de aanvallers doelpunten maken en dat de verdedigers dit proberen te voorkomen. Een doelpunt wordt gescoord als een aanvaller de bal van boven af door de korf weet te gooien. Korfbal is een zeer veelzijdige sport. Je moet goed kunnen aanvallen, maar ook goed kunnen verdedigen en je moet zowel technisch als tactisch zijn. Daarnaast moet je snelheid, uithoudingsvermogen en kracht hebben. En je moet ook nog eens goed met een bal overweg kunnen!

Geschiedenis
Korfbal is ooit bedacht door de Amsterdammer Nico Broekhuysen. Het was in 1902 toen hij naar Zweden werd gestuurd om te leren hoe je gymnastieklessen moest geven. Eén van de spelletjes die hij daar leerde was Ringboll. Dit was een spel die door jongens en meisjes samen werd gespeeld. De bedoeling was om de bal door een ring te gooien die aan een paal van drie meter hoog hing. Ringboll werd gespeeld in drie vakken; een aanvalsvak, een verdedigingsvak en een middenvak. Nico Broekhuysen vond dit spel zo leuk dat hij het ook ging spelen op de school waar hij les gaf. Hij veranderde de regels een klein beetje en de naam van dit nieuwe spel werd korfbal. Korfbal werd al snel populair in Nederland. Wist je dat korfbal tot in 1991-1992 met drie vakken werd gespeeld? Daarna is het middenvak verdwenen en is het ‘tweevakskorfbal’ ontstaan. 

Jongens en meisjes
Eén van de redenen dat korfbal zo populair is geworden, is dat het de enige teamsport ter wereld is waar heren en dames (jongens en meisjes) in één team samen spelen. De teams bestaan meestal uit vier heren en vier dames. Ook damesteams komen voor. En tegenwoordig zijn er teams met 4 spelers die in één vak spelen: het 4Korbal.

Binnen en buiten
Vroeger werd korfbal alleen maar buiten gespeeld. In 1966 veranderde dit. Om in de koude wintermaanden toch te kunnen korfballen, werd er een zaalcompetitie gestart. Nu wordt de eerste helft van de veldcompetitie voor het zaalseizoen gespeeld en de tweede helft erna. 

Het speelveld
Korfbal wordt gespeeld in twee vakken. Beide clubs leveren vier spelers voor elk vak. In het ene vak valt de ene ploeg aan en verdedigt de andere ploeg. In het andere vak is het net andersom. Na twee doelpunten (of na een bepaalde tijd) wordt er van vak en van functie gewisseld, de aanvallers worden verdedigers en de verdedigers worden aanvallers. In de zaal is het speelveld kleiner dan op het veld.

De spelregels
Korfbal is een sport die je samen moet spelen. Lopen of dribbelen met de bal is niet toegestaan. Overspelen en goed vrij lopen zijn daarom belangrijke onderdelen in het spel. Goed vrijlopen is belangrijk omdat je niet verdedigd mag schieten. Het is verdedigd als de verdediger tussen de paal en de aanvaller staat en zijn arm omhoog heeft. De verdediger moet zo dicht bij de aanvaller staan dat de aanvaller met de hand aangeraakt zou kunnen worden. Iedereen heeft een persoonlijke tegenstander. Een jongen mag geen meisje verdedigen en een meisje mag geen jongen verdedigen. Korfbal hoort met de handen gespeeld te worden, dus de bal met je been of voet raken mag niet. Lichamelijk contact mag ook niet. Trek dus niet aan andermans shirtjes, ga niet krabben, duwen of aan haren trekken. Er is een grote kans dat de scheidsrechter het ziet en dat je gestraft wordt. Daar schiet niemand dus wat mee op. De bal uit de handen slaan mag ook niet. Klik hier als je nog meer wilt weten over de spelregels.

De korfbalbond
Het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) http://www.knkv.nl/ behartigt de belangen van bijna 100.000 korfballeden en 580 korfbalverenigingen en is een serviceverlener voor de korfbalsport en de verenigingen. Het KNKV is verantwoordelijk voor de organisatie en voortgang van de competitie en een brede ondersteuning van de verenigingen. De korfbalbond bestaat sinds 1903, maar de bond zoals we die nu kennen bestaat sinds 1973. In dat jaar fuseerden de Koninklijke Nederlandse Korfbalbond (KNKB) en de Christelijk Korfbalbond (CKB) en werden het KNKV. 

Korfbal League
De Korfbal League is de hoogst haalbare competitie van Nederland. In deze competitie spelen tien topploegen uit Nederland. De twee beste teams spelen in een finale. Deze finale wordt gespeeld in Sportpaleis Ahoy, in Rotterdam. De winnaar mag zich kampioen van Nederland noemen. Wil je meer over de Korfbal League weten? Klik dan hier http://www.knkv.nl/topkorfbal/korfballeague/home/ om naar de site van de Korfbal League te gaan.


Internationaal
In meer dan 50 landen over de hele wereld wordt korfbal gespeeld. Er is dan ook een internationale korfbalbond: IKF, de International Korfball Federation. Voor meer informatie over de IKF kan je hier http://www.ikf.org/ klikken.
De laatste jaren heeft Nederland laten zien duidelijk de beste te zijn op internationaal vlak. Je ziet wel dat de concurrentie toeneemt. Wil je meer weten over het Nederlands team en wil je weten wie er in dit team spelen? Klik dan hier http://www.knkv.nl/knkv-corporate/Selecties/.
Ook KV Mélynas 'gaat internationaal'. We hebben nauwe banden met onze Poolse collega's. Elk jaar vindt een uitwisseling plaats: het ene jaar in Brummen/Eerbeek, het andere jaar in Polen.

Ga naar boven